e-PROHIBICIJA. Naujų verslo formų paieška karantino epicentre.

Prohibicija 3.0 skambiai paskelbėme mes pirmąją karantino dieną. Tikras planas chuliganas. Gaila, kad jį įgyvendinsime dar negreitai. Kol ekspertai dėlioja mėnesius, mes skaičiuojame nuotolius. Papildomas mėnesis - trijų nulių suma išplaukia iš sąskaitos. Laikui bėgant pinigai plaukti nustos, balansas pasieks nulį. Nuo to momento skaičiuosim ateities skolas.

Mums sunku, bet mes smulki ir dinamiška įmonė. Iššūkį išgyvensim. Turbūt. Tačiau, aš įsivaizduoju kokios nuotaikos ir bemiegės naktys kamuoja stambių sektoriaus įmonių vadovus. Dešimtys lokacijų, šimtai darbuotojų ir milijonai investicijų - jiems laikrodis tiksi kur kas greičiau. Vyriausybė pažadėjo planą, bet į klausimą kaip išlikti "socialiai atsakingiems" esant nuliui mėnesinių pajamų, neatsakė.

O šiuo metu sunku tikrai ne visiems. Prekybos centrų lentynos tuščios, didžiųjų e-parduotuvių serveriai perkrauti. Maisto ir prekių pristatymo kurjeriai dirba iki pat išnaktų, o juos administruojančių platformų vadybininkai spaudžia vienas kitam ranką. Dabar jų laikas.

Krizės akivaizdoje viskas apsiverčia, senai dėlioti planai nukeliami ateičiai. Naktinę šokių ant baro programą keičia rytinė mankšta. Vietoj įprastos work hard, play hard rutinos, stay home realybė. Prieš akis baltas lapas, tačiau ant pečių jau sukauptas bagažas. Važiuojam pirmyn.

Niūri straipsnio pradžia, simboliškai atspindi savaitgalines Prohibicijos nuotaikas, kurios išaušus pirmadieniui apsisuko 180°. Trys pastarosios karantino dienos buvo bene fiziškai ir emociškai darbingiausios ne tik šiuos, bet ir praeitus metus kartu sudėjus. Teko priimti sunkius, bet reikalingus sprendimus.

What happens in Prohibicija, stays in Prohibicija.

Nuo pat ankstyvo pirmadienio ryto su Tomu laužėm galvas ir dėliojom taktikas. Susitikom Basanavičiaus patalpose. Gali atrodyti, kad susitikti nebūtina, galima ir telefonu tokius dalykus susitarti. Gal ir galima, bet kaip jūs vakare susitinkate su savo partneriu namuose, taip mes su Tomu susitinkame ofise ryte. Mes irgi partneriai, tik romantikos pas mus nėra. Pirmas sprendimas, kurį teko priimti, atsisakyti Arklių g. patalpų. Ten nuomos kontraktas galioja tik iki spalio, tik visiškai optimistiniu scenarijumi patalpos atidirbtų tuos nuostolius, kurie susidarys dėl nedarbo karantino laikotarpiu.

Darėm barą sau ir draugams, o mus suradot jūs. Tokią gausybę gėrimų kartu išragavom. Tiek neplanuotų vakarėlių sušokom. Kažkurį kartą net laužą ant stalo pakūrėm. Kartu su kiemo kolegom sukūrėm naują reiškinį mieste. Kiemelį, kuriame su ta pačia taure gali aplankyti keturis skirtingus barus, keturis visiškai skirtingus konceptus. Dūmų uždangoje, kitapus alaus upės, savo vietą atrado tie, kurie sunkiai pritapdavo kituose baruose. Šioje vietoje turiu omeny ne tik žmones, bet ir gėrimus. Prohibicija buvo ir bus nestandartinė vieta, nestandartiniams žmonėms.

Gailą, kad taip ir nesušokom paskutinio šokio senose patalpose. Tačiau karantino pabaigą pažymės Prohibicijos atgimimas naujose - exAliumbo patalpose. Teko rinktis Prohibicija vs. Aliumbas. Vienbalsiai laimėjo Prohibicija. Iš pirmo žvilgsnio Basanavičiaus patalpos niekaip nepritaikomos Prohibicijos feelingui, tačiau jei tik jūs matytumėt tai ką matau aš. Pamatysit, nes tikiu, kad pavyks viską įgyvendinti.

42 pajungti alaus kranai, 300 litrinių plastiko bambalių.

Karantiną išvydom nei su daug, nei su mažai. Per tris barus susidarė 42 pajungtos alaus statinės. Kai kur jau visiškas galiakas, kitos šviežios. Ne visos ištemps dvi savaites, o ką jau kalbėti apie du mėnesius. Per asmeninius kanalus išsiuntėme žinutę - chebra, už savikainą išsiparduodam visą pilstomą alų. Per porą dienų surinkom 300 litrų užsakymą. 

Lietuvos alaus kultūra laikosi dėl tokių barų kaip mūsų ir keletos mūsų kolegų. Prekybos tinkluose kol kas atrasti galima tik crafto šešėlį. Nieko nuostabaus, tokia rinka. Tačiau problema, kurią mes galime išspręsti karantino metu yra akivaizdi. Esame įsipareigoję nepalikti savo klientų ant ledo, tiekti jiems aukščiosios kokybės gėrimus ir servisą toliau. Bent iki tol kol pristatymas į namus bus karantinuotas. 

e-PROHIBICIJA. Kaip krizės akivaizdoje išlikti socialiai atsakingais ir išlikti apskritai?

Visą savaitgalį lauktas, vyriausybės planas verslui buvo tikras nusivylimas. Tačiau ši vyriausybė mus nuvylė jau ne kartą, todėl didelių vilčių nedėjome. Mes jauni, kol kas sveiki ir veržlūs. Sėdėti, nieko neveikti ir žiūrėti, kaip griūna tai ką statėme ne vienus metus mes nenorime. Didžiausias iššūkis - suderinti visuotinę kovą, kurią palaikom ir remiam, prieš pandemiją ir tolimesnę mūsų veiklą.

e-PROHIBICIJA, tai virtualus craft alaus baras, kurį atidarysime tavo namuose. Tik barmeno tau neprireiks, juo būsi tu pats. Išsirink alų, patinkančias taures ir visą tai pristatysime tau iki durų.

Pastarąsias tris dienas iš esmės leidome prie kompo. Gėrėm daug redbullio ir kūrėme e-shopą. Dabartinis užbaigtumas toli gražu iki to ko siekiame. Jame pilną bug'ų, netikslių ir vietomis kvailų vertimų. Kviečiu visus prisijungti prie testavimo ir pastabas rašyti hello@prohibicija.lt, o žmogui radusiam kvailiausią vertimą - taurė dovanų naujai atsidariusioje PROHIBICIJA 3.0. 

Prisiimam atsakomybę ir garantuojame, kad laikysimės visų saugumo reikalavimų. Taip pat visiškai atsisakėme grynųjų pinigų operacijų. Bandysime išlaikyti as much contactless delivery as possible. 

#SupportYourLocalBrewery

Mūsų fanai žino, kad mes patys vežame ir vaišiname kitus barus geriausiu pasaulio alumi. Turim nemažai atsargų sandėlyje, todėl vidinis verslininkas kužda, kad pirmiausia reikia susigrąžinti užšaldytus pinigus, o po to galvoti apie kitus. Tačiau, nuo pat pradžių rėmėme smulkius vietinius gamintojus. Tikėjome jais, kol kiti netikėjo. Ne vienam buvome pirmas klientas, palaikėme jiems degimą kol jie stojosi ant kojų. Negalime ramia sąžine žiūrėti, kaip draugų fermenteriuose rūgsta alus. Kitą savaitę startuosim su #SupportYourLocalBrewery iniciatyva ir savo virtualiame bare pateiksime smulkiųjų crafterių pasiūlymus. 

#SupportYourLocalBartender

Startuoja kartu su e-PROHIBICIJA. Šiuo metu 90% barmenų prarado darbus. Todėl mes neoutsourcinsim pristatymo paslaugų. Mūsų virtualaus baro pristatymus į namus atliks tikri barmenai. Kaip tikram bare. Kol kas tik sostinėje, kaip įmanoma greičiau bandysime praplėsti geografiją.

Baigiamasis žodis ir didelis ačiū!

Tokios buvo pirmosios karantino dienos Prohibicijoje. Daug nuveikėm ir dar daugiau nuveiksim artimiausiu metu.

Specialiai padėkoti norėčiau mūsiškiams, taip vadinu Prohibicijos fanus, kurie kreipėsi patys su užklausomis nupirkti baro dovanų kuponus ar ateities degustacijas. Jūsų palaikymas mums labai svarbus! Ačiū.

Paulius.

Svarbu